Isnin, 8 Disember 2008

GMUKM desak ISA dimansuhkan

oleh Hazman Abdullah

Bangi, 8 Disember - Gabungan Mahasiswa Kebangsaan Malaysia (GMUKM) menyokong ketegasan Presiden Parti Progresif Rakyat (PPP) Datuk Seri M Kayveas terhadap isu Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) hinggakan sanggup membawa PPP keluar daripada BN.

Setiausaha Kerja GMUKM, Hishamuddin Abdullah berkata, Ggabungan itu menghormati ketegasan Kayveas dan juga para pemimpin BN lain termasuk daripada Pakatan Rakyat dalam gerakan memansuhkan akta yang berusia lebih 48 tahun ini.

Secara faktanya, ISA telah dirangka oleh R.H Hickling dan mula berkuatkuasa di Malaysia Barat pada 1 Ogos 1960.

Menurut data yang dikeluarkan oleh Gerakan Mansuhkan ISA (GMI), terdapat 64 orang sedang ditahan di Kem Kamunting sehingga kini.

Terdapat ramai negarawan yang dikenakan ISA sejak penguatkuasaannya pada 1960 lalu.

Antaranya bekas Presiden Pas Dr Burhanuddin Al-Helmi, Datuk Ahmad Boestamam, Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Timbalan Presiden PKR Dr Syed Husin Ali dan terbaru, pengendali Malaysia Today Raja Petra Kamarudin dan Exco Selangor Teresa Kok

“Kami menyokong ISA dimansuhkan bukan berdasarkan emosi semata-semata tetapi berdasarkan hujah akedemik yang berlandaskan kebebasan mengeluarkan pendapat sepertimana peruntukkan Perkara 10 (1)(a) Perlembagaan Persekutuan kita”, ujar Hishamuddin.

“Antara hujah yang boleh dikemukakan kenapa ISA perlu dimansuhkan ialah daripada faktor kuasa kehakiman yang perlu diberikan semula kepada hakim dan bukannya Menteri Dalam Negeri sepertimana diperuntukkan dalam Seksyen 8(1) ISA itu sendiri.”

“Juga tahanan tanpa bicara yang jelas bercanggah dengan Perkara 8 Perlembagaan.

"kita sepatutnya memberi peluang kepada setiap warganegara hak sama rata di sisi undang-undang serta hak untuk akses kepada peguam dalam masa 24 jam”, ujarnya yang juga merupakan aktivis mahasiswa.

Tambahnya lagi, penyeksaan dalam tahanan ISA seperti perbuatan memukul, penanggalan pakaian, soal siasat selama 24 jam, ketidakbenaran tidur, ancaman bunuh, ancaman deraan fizikal pada ahli keluarga termasuk ancaman rogol kepada anak mereka dan pelbagai lagi kezaliman lain adalah satu prosedur penyiasatan yang tidak boleh diterima oleh akal dalam dunia yang terbuka pada hari ini.

“Mahasiswa amat tersentuh dengan kisah malang isteri-isteri tahanan ISA yang merana selepas suami mereka ditahan tanpa bicara."

"Kes anak tahanan ISA yang tidak sempat melihat ayahnya sebelum menghembuskan nafas yang terakhir dan kisah-kisah ini tidak pernah menjadi pedoman kepada ahli Parlimen untuk menghapuskan undang-undang rimba ini”, ujarnya.

Katanya, GMUKM turut melihat ISA bertentangan dengan undang-undang tertinggi negara dan juga konsep kedaulatan undang-undang walaupun diharuskan oleh Perkara 149 Perlembagaan Persekutuan yang memberikan kuasa kepada Parlimen untuk membuat undang-undang bagi mencegah kegiatan subversif.

Justeru itu, katanya, hanya satu jalan yang boleh diambil iaitu ISA perlu dimansuhkan dan kerajaan boleh meluluskan undang-undang untuk menangani masalah-masalah tertentu yang melibatkan ancaman negara seperti undang-undang mencegah penyeludupan, pemalsuan pasport dan seumpamanya.

Hishamuddin juga berkata isu ISA amat dekat dengan mahasiswa kerana mahasiswa turut dikenakan penahanan di bawah ISA seperti yang berlaku ke atas 7 orang mahasiswa pada tahun Jun 2001 lalu dan juga dua aktivis pelajar, iaitu Khairul Anuar Ahmad Zainuddin dan Mohamad Fuad Mohamad Ikhwan akibat kebakaran Dewan Tunku Canselor di Universiti Malaya.

Pengorbanan memerlukan keteguhan dan ketulusan hati - Ketua PR

oleh Syukree Hussain

Kuala Lumpur, 8 Disember (MalaysiaToday) - Sempena ketibaan Aidil Adha hari ini, Ketua Pakatan Rakyat (PR) Datuk Seri Anwar Ibrahim mengambil kesempatan mengucapkan selamat menyambut hari raya korban kepada semua umat Islam.

"Saya mengucapkan Salam Eidul Adha minal adin walfaizin walmaqbulin kepada seluruh umat Islam.

"Allahu akbar, Allahu akbar, Allahu akbar. Walillahil hamd," kata beliau.

Menurut beliau, pengorbanan memerlukan keteguhan dan ketulusan hati seperti puncak kepada keikhlasan dan makna daripada ketakwaan itu dapat diperolehi daripada kisah Nabi Ibrahim a.s dan Nabi Ismail a.s.

“Maka ketika anaknya itu sampai (ke peringkat umur yang membolehkan dia) berusaha bersama-sama dengannya, Nabi Ibrahim berkata: “Wahai anak kesayanganku! Sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahawa aku akan menyembelihmu; maka fikirkanlah apa pendapatmu?”.

Anaknya menjawab: “Wahai ayah, jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu; Insya Allah, ayah akan mendapati daku dari orang-orang yang sabar”, firman Allah SWT dalam Surah As-Saaffaat ayat 102.

Jelas Anwar, kedua-duanya tanpa ragu menjalankan perintah Allah S.W.T

"Setelah keduanya berserah bulat-bulat (menjunjung perintah Allah itu), dan Nabi Ibrahim merebahkan anaknya dengan meletakkan iringan mukanya di atas tompok tanah, (Kami sifatkan Ibrahim - dengan kesungguhan azamnya itu telah menjalankan perintah Kami)," sambung firman Allah SWT dalam Surah As- Saaffaat ayat 103.

"Saya pernah berkongsi dengan para pembaca betapa penting untuk kita menyingkap makna dan pengajaran dari peristiwa qurban yang melibatkan Nabi Ibrahim a.s. dan putera baginda Nabi Ismail a.s," ujar Penasihat PKR itu dalam blognya.

Katanya, yang terserlah adalah nilai taqwa, hasrat mempertahankan hak dan menolak kebatilan.

"Pada masa sama jangan kita alpa untuk terus berjuang mengangkat martabat umat dan membela nasib rakyat," jelas beliau.

Tambahnya, kesungguhan tanpa kenal erti penat dan lelah merupakan ciri para pejuang penegak Keadilan.

"Perjuangan untuk memastikan Perubahan di negara ini menuntut kesungguhan dari pendokong kebenaran dan semoga kemenangan tiba jua akhirnya," tegasnya lagi.

Firman Allah SWT seterusnya, "Dan Kami menolong mereka sehingga menjadilah mereka orang-orang yang berjaya mengalahkan (lawannya) - Surah As-Saaffaat 116."

Umat Islam akan menyambut hari raya korban 1429 hijrah pada hari ini dengan bermula solat sunat hari raya berjemaah di masjid dan seterusnya melakukan majlis korban.

Anwar dijangka menyambut Aidil Adha di Permatang Pauh bersama-sama isteri, Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail dan anak-anak beliau termasuk Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar.