Sabtu, 22 November 2008

Anwar, Hadi berceramah di Marang malam ini

oleh Syukree Hussain

Marang, 22 November - Penasihat PKR Dato' Seri Anwar Ibrahim dan Presidan Pas Dato' Seri Haji Abdul Hadi Awang akan menyampai ceramah di Padang Bola Rhu Rendang di sini bermula jam 9 malam.

Turut berceramah ialah Naib Presiden PKR Mustafa Kamil Ayub dan Pesuruhjaya Pas Terengganu Dato' Mustaffa Ali.

Ketua Pakatan Rakyat itu dijangka akan menyampai perkembangan semasa mengenai Pakatan termasuk 'rethreat' dan isu-isu panas yang melanda negeri pimpinan Pakatan Rakyat.

Dijangka lebih 10,000 hadir ke ceramah perdana itu dan pengunjung dinasihati datang awal untuk mengelakkan kesesakan.

Sebelum itu, Anwar akan menyampaikan ucapan perasmian penutup Program Harapan Baru Malaysia peringkat Terengganu dan merasmikan bangunan baru PKR Terengganu di Kuala Terengganu. - Malaysia Today

(Maklumat terkini, Tuan Guru Haji Abdul Hadi tidak dapat bersama-sama dalam Ceramah Perdana malam ini kerana kesibukan tugas lain)

Ketua PR akan bawa formula M'sia Barat ke M'sia Timur

Kota Kinabalu, 22 November - Ketua Pakatan Rakyat (PR) Dato' Seri Anwar Ibrahim yakin dapat menyatukan semua parti utama dalam barisan alternatif di Sabah dan Sarawak untuk meletakkan seorang calon sahaja setiap kawasan pada pilihan raya umum akan datang terutama Pilihan Raya Negeri Sarawak.

Menurut beliau, formula seumpama itu, yang diilhamkan oleh PKR, DAP dan Pas di Semenanjung, ternyata membawa kejayaan yang besar kepada PR dalam pilihan raya umum lalu.

"Di Sabah dan Sarawak, memang ada calon (daripada PR) yang bersaing sesama sendiri yang mengakibatkan perpecahan undi untuk PR.

"Inilah yang kita mahu elakkan," katanya selepas merasmikan pusat khidmat masyarakat untuk kawasan Kota Kinabalu di Jalan Damai, Luyang semalam.

Menjawab soalan, Penasihat PKRitu berkata usaha mempelawa Parti Maju Sabah (SAPP), untuk menyertai PR sedang dibuat dan mengesahkan yang beliau sudah menemui presiden SAPP, Dato' Yong Teck Lee hari ini.

"Apa yang penting, kita mahu wujudkan pakatan alternatif yang kuat di Sabah dan Sarawak seperti yang diperlihatkan oleh PR di semenanjung pada pilihan raya Mac lepas," katanya.

Mengenai persediaan menghadapi pilihan raya kecil parlimen Pensiangan, Ahli Parlimen Permatang Pauh itu berkata sekiranya pilihan raya kecil itu diadakan, PKR akan tetap meletakkan calon untuk bertanding bagi kerusi itu. - Harakahdaily, Bernama