Khamis, 4 Disember 2008

Berhentilah serang saya - Tim. KM 1 PP

oleh Syukree Hussain

Kuala Lumpur, 4 Disember - Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Mohd Fairus Khairuddin meminta pihak media
terutama sebuah akhbar internet popular supaya berhenti menyerang beliau dengan isu tidak cekap mentadbir.

Beliau berkata demikian ketika dihubungi oleh Malaysia Today berhubung kononnya seramai enam orang pengawainya meletak jawatan serentak minggu ini.

"Berita itu saya sudah nafi berkali-kali, dan akhbar tersebut hari ini sekali lagi mengasak saya dengan isu ini," ujarnya.

Beliau menafikan sekeras-kerasnya yang berlaku perkara tersebut iaitu enam pengawainya termasuk setiausaha sulit dan setiausaha politik meletak jawatan.

Adun Penanti itu turut menasihati pihak media supaya menjaga etika ketika menjalankan tugas seperti membuat pengesahan terlebih dahulu sebelum melaporkan sesuatu berita.

Sementara itu, Timbalan Ketua Menteri 2 Pulau Pinang, P Ramasamy menjelaskan tiada sebarang masalah dalam pertadbiran kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang termasuk hubungan kerajaan negeri dengan Mohd Fairus.

Beliau menjelaskan perkara tersebut ketika ditemui di Parlimen semalam. - Malaysia Today

Zaid Ibrahim tidak masuk parti politik dalam masa terdekatoleh Syukree Hussain

Tropikana, 4 Disember - Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim tidak akan memasuki mana-mana parti politik dalam masa terdekat.

Beliau mengadakan sidang media di sebuah kelab golf terkemuka di sini, hari ini, selepas dipecat daripada Umno lewat malam Selasa lalu.

"Saya hanya akan menumpukan kepada 'myfuturefoundation', dan akan memberi sumbangan kepada negara dalam bentuk yang lain, bukan lagi sebagai ahli politik," katanya yang dilantik sebagai Senator selepas tidak bertanding pada pilihan raya lalu.

Walau bagaimanapun, Zaid menyatakan yang beliau terharu dengan aluan yang dibuat oleh Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat dan Penasihat DAP Lim Kit Siang supaya menyertai PKR, Pas atau DAP.

Ditanya sama ada beliau kecewa atau tidak dengan pemecatan itu, jelasnya, beliau sudah menjagakan.

"Saya hanya menghadiri program pembangkang, dan bagi saya pembangkang bukan musuh," ujarnya.

Zaid, bagaimanapun, tidak menyalahkan Presiden Umno Datuk Seri Abdullah Badawi diatas pemecatan itu dan tidak mahu mengaitkannya dengan percaturan oleh Timbalan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak.

20 Januari tarikh keputusan permohonan RPK pindah kes

Kuala Lumpur, 4 Disember - Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, hari ini menetapkan 20 Jan depan untuk mendengar permohonan pengendali laman web Malaysia Today Raja Petra Kamaruddin (RPK) supaya perbicaraan kes fitnah terhadapnya dikembalikan ke mahkamah rendah.

Pesuruhjaya Kehakiman Zainal Azman Ab. Aziz juga memberi tempoh dua minggu, sehingga 19 Disember ini, kepada RPK untuk memfailkan hujahan bertulis masing-masing ke mahkamah.

Pihak pendakwaan, diwakili Timbalan Pendakwaraya Anselm Charles Fernandis.

Terdahulu, peguambela K.Chandra memohon penangguhan kes itu, yang sepatutnya didengar hari ini, atas alasan ketiadaan seorang lagi peguambela iaitu Manjeet Singh Dhillon kerana menjalani pemeriksaan kesihatan di London.

RPK didakwa di Mahkamah Majistret Kuala Lumpur pada 17 Julai lepas kerana memfitnah isteri Datuk Seri Najib Razak, Datin Rosmah Mansor, Pemangku Kolonel Abdul Aziz Buyong dan isterinya, Kolonel Norhayati Hassan, dalam akuan berkanun yang dibuat di Mahkamah Tinggi Sivil di Jalan Duta pada pukul 10.25 pagi pan 18 Jun lalu.

Pada 15 Ogos lalu, Majistret Nazran Mohd Sham membenarkan permohonan Timbalan Pendakwa Raya Amir Nasruddin untuk memindahkan kes Raja Petra ke Mahkamah Sesyen atas alasan kes itu membabitkan kepentingan awam.

Dalam prosiding di Mahkamah Sesyen, peguam bela RPK, Manjeet Singh Dhillon, mengemukakan bantahan awal dan memohon perintah Mahkamah Sesyen supaya mengembalikan kes itu untuk dibicarakan di Mahkamah Majistret dengan alasan bahawa perintah Mahkamah Majistret yang memindahkan kes itu ke Mahkamah Sesyen adalah tidak sah dan melanggar Seksyen 177 Kanun Acara Jenayah.

RPK juga memfailkan notis usul di Mahkamah Tinggi pada 25 November lepas bagi memohon satu perintah untuk mengembalikan kes itu ke Mahkamah Majistret atau merujuknya kepada Mahkamah Persekutuan mengenai isu perlembagaan.

Pada 28 November lalu, Hakim Mahkamah Sesyen Mohamad Sekeri Mamat memutuskan untuk menyerahkan kepada Mahkamah Tinggi sama ada untuk mengembalikan kes fitnah itu ke Mahkamah Majistret untuk dibicarakan. - Bernama