Isnin, 1 Disember 2008

Bersih anasir BN dalam Kerajaan PR bukan cadangan bijak - Bekas Ketua Penerangan AMK

PARLIMEN, 1 Disember - Cadangan Angkatan Muda Keadilan (AMK) PKR untuk membersihkan anasir BN daripada lima kerajaan negeri Pakatan Rakyat (PR), tidak menyelesaikan masalah birokasi dan kelancaran dalam pentadbiran.

Perkara itu disuarakan oleh bekas Ketua Penerangan AMK, Badrul Hisham Shahrin ketika ditemui di Pejabat Ketua Pembangkang hari ini.

"Apa yang dikatakan oleh AMK itu bukan cadangan yang bijak.

"Kalau biarkan sistem yang korup terus berjalan, lantik siapa pun perkara itu akan terus berlaku," kata ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) PKR itu.

Beliau diminta mengulas gesaan AMK supaya kerajaan Pakatan tanpa banyak alasan segera 'membersihkan kerajaan negeri daripada anasir BN' dengan segera dan tanpa berdolak-dalik.

Kelmarin, Ketuanya Shamsul Iskandar Md Akin berkata, PKR tidak boleh terpukau dan terpedaya dengan pemimpin dan ahli BN yang bertukar kulit semata-mata untuk membolot peluang, tanpa menghayati prinsip, komitmen dan falsafah perjuangan dan yang didukung.

Badrul , negeri-negeri yang diperintah PR, selepas memperoleh kejayaan besar dalam pilihanraya umum lalu, mendapat 'kejutan budaya' dalam menghadapi masalah kelancaran pentadbiran.

Bekas calon Parlimen Rembau itu berkata, PR, selepas lapan bulan memerintah harus 'berhenti sejenak' bagi menilai kembali pendekatan yang diamalkan dan tidak perlu tergesa-gesa mengambil sesuatu tindakan.

Mengakui terdapat sabotaj anasir BN terdiri daripada kakitangan kerajaan di pelbagai sektor dan peringkat, Badrul berkata, tidak semua di antara mereka yang berniat tidak baik.

Sementara itu, ketika ditanya sama ada akan bertanding untuk jawatan tertinggi sayap kanan itu, beliau berkata masih terlalu awal untuk membuat keputusan.

"Saya tidak pernah berfikir tentang perkara ini dan yang pentings sebagai salah seorang pimpinan parti, saya menjalankan tugas menguatkan parti dalam proses peralihan kuasa," ujarnya.

Beliau juga menasihatkan kepada mereka yang sudah berkira-kira untuk bertanding atau mempertahankan jawatan dalam AMK, supaya lebih menumpukan tentang agenda memperkuatkan AMK di pusat dan negeri terutama dalam menghadapi Pilihanraya Kecil Parlimen Kuala Terengganu dan Pilihanraya negeri Sarawak tidak lama lagi.

AMK akan mengadakan pemilihan pimpinan baru pada Kongres Nasional ketujuh pada tahun 2010. - Malaysia Today

Forum 'No to ISA' malam ini

oleh Syukree Hussain

Kuala Lumpur, 1 Disember - Forum Rakyat yang bertajuk 'No to ISA' (Tidak kepada Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)) akan diadakan pada 8.00 malam ini di Bar Council di sini.

Antara ahli panel yang terlibat untuk program tersebut pemilik Bau Bau Cafe, Hishamuddin Rais, bekas calon Parlimen Kuala Terengganu, Mohammad Sabu, bekas tahanan ISA, Teresa Kok dan Pengendali Laman Web Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin.

Forum tersebut di anjurkan oleh Cakap Rakyat Group dengan kerjasama Gerakan Mansuhkan ISA.

Cakap Rakyat Group adalah sebuah inisiatif aktivis-aktivis non partisan untuk melahirkan masyarakat Malaysia yang bijak dan bermaklumat dengan menganjurkan forum.

Menurut jurucakapnya, Amin Iskandar, forum sebegini diadakan untuk mengingatkan rakyat tentang kezaliman ISA yang telah memenjarakan ribuan rakyat semenjak Malaysia merdeka lagi.

"Biarlah muka yang sama hadir asalkan kezaliman ISA tidak dilupakan
Forum ini juga sebagai draming up Demonstrasi Besar-besaran Anti ISA yang akan diadakan pada bulan March 2009," katanya yang dihubungi oleh Malaysia Today baru-baru ini.

Ditanya tentang harapan, kata Amin, forum ini diharapkan dapat menjelaskan kepada rakyat isu sebenar mengenai ISA agar tidak terkeliru dengan propaganda kerajaan untuk menghalalkan ISA.

"Diharap rakyat tidak kira apa fahaman atau ideologi politik dapat hadir beramai-ramai di forum itu nanti

Semnetara itu, beliau berpendapat, jika Majlis Permuafakatan Ummah (Pewaris)tahu British juga pernah menggunakan ISA untuk membungkam pejuang-pejuang kemerdekaan negara, mereka pasti tidak sokong ISA.

"Demostrasi sebegini berlaku kerana mereka mungkin belum begitu faham tentang ISA dan sejarah ISA itu sendiri.

"Jika mereka tahu ISA itu adalah warisan daripada penjajah British, mereka pasti tidak sokong," ujar kolumis Malaysiakini itu.


Beliau berkata demikian apabila mengulas tentang demostrasi Kekalkan ISA di ibu negara baru-baru ini. - Malaysia Today

Zaid bawa berita gembira buat PR - KM PP

oleh Syukree Hussain

Shah Alam, 1 Disember - Kehadiran bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim ke majlis makan malam rasaksa DAP baru-baru ini membawa berita baik untuk Pakatan Rakyat.

Walau bagaimanapun, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menjelaskan kehadiran itu tidak memberi sebarang pengertian mengenai pendirian politik Zaid setakat ini.

"Saya menghargai kehadiran Zaid bukan sahaja ke Kongres PKR malah ke Jamuan Makan Malam Raksaksa di Pulau Pinang.

"Ini menunjukkan beliau berkongsi wawasan yang sama dengan Pakatan Rakyat untuk wujudkan sebuah negara yang adil kepada semua rakyat tanpa mengira kaum dan agama," katanya.

Dalam perkembangan lain, beliau tidak menafikan khabar angin yang mengatakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Jaya, Datuk Arif Shah Omar Shah akan menyertai PKR.

Beliau bagaimanapun turut tidak mengesahkan sejauh mana kebenaran khabar angin yang mula tersebar itu yang kononnya penyertaan Arif ke PKR kerana kecewa dengan penyokong BN di Pulau Pinang.

"Kami dalam Pakatan Rakyat menerima sesiapa sahaja yang ingin masuk menyertai kami yang menyokong prinsip yang kami perjuangkan.

"Saya pun tidak tahu dari mana laporan ini datang," katanya dalam sidang media selepas menghadri Kongres Nasional PKR kelima di sini, hari ini.

Menurut Setiausaha Aguang DAP itu lagi PR sebagai sebuah parti demokratik mengalu-alukan sesiapa sahaja untuk menyertai mana-mana komponen PR sama ada DAP, PKR mahupun Pas.

Tambah beliau lagi, sesiapa sahaja yang menyertai PR seharusnya sedar mengenai matlamat yang diperjuangkan berdasarkan prinsip keadilan sejagat.

Ditanya sama ada wujudnya usaha daripada pihaknya untuk membawa Arif yang menjadi calon BN menentang Ketua PR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam pilihan raya kecil Permatang Pauh yang lalu menyertai PR, beliau enggan mengulas lanjut.

Sebuah akhbar harian berbahasa Melayu Sabtu lalu melaporkan, Arif Shah berada dalam keadaan dilema sama ada ingin terus kekal bersama Umno atau menyertai PR.

Arif Shah yang merupakan satu-satunya ADUN yang berjaya mengekalkan kerusi cawangannya untuk penggal kedua di bahagian Permatang Pauh.

Beliau sedang serius mempertimbangkan kedudukan politikynya itu berikutan apa yang disifatkannya sebagai penyalahgunaan kuasa yang teruk dalam kepimpinan Umno Permatang Pauh yang diketuai Datuk Abdul Jalil Abdul Majid.