Ahad, 23 November 2008

Niat jahat RTM,TV3 terhadap Kedah dalam isu ladang babi

Kuala Lumpur, 23 November - Media arus perdana yang berpihak kepada Umno/BN sekali lagi cuba menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat(PR).

Jika sebelum ini, media cetak memainkan peranan dengan menjadi agen penyebar dakyah dan permainan licik politik Umno/BN,kini media elektronik pula menjadi senjata apabila RTM dan TV3 cuba memutarbelitkan fakta untuk menjatuhkan nama baik Kerajaan Kedah.

Setiausaha Akhbar Menteri Besar Kedah, Mohd Helmi Mohd Khalid dalam kenyataannya hari ini mendedahkan bagaimana kerajaan Kedah dijadikan mangsa dengan corak pemberitaan yang memesongkan dan berniat jahat.

Menurutnya, siaran berita RTM di TV1 sekitar jam 1.00 petang pada 19 November dan siaran Buletin Utama TV3 jam 8.00 malam pada 19 November, mendedahkan tembelang sebenar sikap stesen televisyen tersebut apabila menyiarkan berita yang jauh terpesong dan berniat jahat.

"Siaran berita tv berkenaan melaporkan bahawa Kerajaan Kedah bakal membuka sebuah ladang ternakan babi di negeri itu.

"Saya ingin tegaskan bahawa kedua-dua berita tersebut adalah satu pembohongan dan memutarbelitkan fakta seperti yang tercatat dalam buku Jawapan Bertulis Mesyuarat Keempat Penggal Pertama Dewan Undangan Negeri (Dun) 12 (Mesyuarat Bajet 2009),"jelasnya.

Tambahnya,siaran berita tersebut hanyalah berbentuk jahat untuk menjatuhkan nama baik Kerajaan Kedah dan menghasut rakyat untuk bencikan Kerajaan dan berbentuk provokasi.

"Sebagai makluman pembukaan ladang itu hanya akan berlaku jika terdapat aduan kacau ganggu di ladang-ladang yang sedia ada.

"Selebihnya, keputusan tersebut telah dibuat oleh kerajaan terdahulu melalui satu surat bertarikh 4 Disember tahun lalu bertajuk 'Keputusan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah (MMK) Mengenai Ladangan Masa Depan Industri Ternakan Khinzir di Negeri Kedah Darul Aman',"katanya lagi.

Helmi juga mendedahkan,sekalipun telah dijelaskan dalam sesi penggulungan Sidang Bajet pada 20 November lalu dan sidang akhbar pada hari yang sama oleh Menteri Besar negeri, Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak, bahawa ini adalah keputusan Kerajaan terdahulu.

"Walau bagaimanapun TV3 khususnya masih menggunakan perkataan 'hasrat Kerajaan PAS Kedah membuka ladang babi'.

"Bagi saya ia jelas satu pembohongan fakta yang amat jelas oleh stesen televisyen swasta negara itu dalam siarannya pada 20 dan 21 November melalui slot Buletin Utama.

"Saya juga ingin menjelaskan bahawa dalam sidang akhbar, Menteri Besar juga telah memberitahu bahawa beliau dan Kerajaan Negeri PR menghormati keputusan Kerajaan terdahulu bertarikh 4 Disember tahun lalu itu.

"Setelah mendapat nasihat daripada pihak Vertarina negeri, pihaknya belum lagi memutuskan tempat atau bila ladang berpusat itu akan dibina,"jelasnya lagi.

Beliau juga menambah, Ustaz Azizan juga menyatakan pembinaan ladang ternakan itu adalah untuk kebaikan semua pihak bagi mengelakkan sebarang kemungkinan masalah seperti pencemaran, bau busuk dan seumpamanya.

Menurut Ustaz Azizan,kata Helmi, bukan hanya ladang babi, jika terdapat ladang ayam, lembu, kambing, kerbau sekalipun telah menimbulkan keresahan rakyat, maka ladang tersebut akan dipindahkan.

Oleh itu katanya, daripada penjelasan itu, amat jelas bahawa Kerajaan Negeri memikirkan satu tempat dan kaedah terbaik untuk mengatasi permasalahan yang mungkin atau telah wujud berpunca dari ladang ternakan tersebut.

"Adalah di luar daripada jangkauan pemikiran saya jika pemberita TV3 Kedah lebih suka melihat ladang babi dibina berdekatan kawasan perumahan jika dibandingkan dengan usaha Kerajaan Negeri untuk memindah dan memusatkan ladang dan sembelihan di satu kawasan yang jauh dari kawasan penempatan penduduk.

"Saya juga menjangkakan, jika ladang baru itu nanti terbina sekalipun jauh dari kawasan penempatan, sekali lagi akan ada pihak memainkan isu bahawa Kerajaan PR membina ladang ternakan babi yang luas.

Tambahnya, jika andaian beliau itu benar-benar berlaku, sahlah bahawa berita berkenaan bukannya membela hak dan kepentingan rakyat tetapi ia lebih membela hak binatang ternakan tersebut kerana telah dipinggirkan dan ditempatkan di kawasan yang terpencil,"tegasnya. - Harakah Daily

MB T'ganu janji tidak akan tarik balik kes royalti - Mustaffa Ali

oleh Syukree Hussain

Marang, 23 November - Pesuruhjaya Pas Terengganu, Dato' Mustaffa Ali mendedahkan bahawa Menteri Besar Terengganu, Dato' Ahmad Said berjanji tidak akan tarik balik kes berhubung wang royalti petroleum.

Janji tersebut dibuat oleh Ahmad ketika kunjungan Mustaffa dan beberapa pimpinan Pas selepas beberapa hari Ahmad dilantik menjadi Menteri Besar.

Semasa tahun 2000, Kerajaan Pas Terengganu ketika itu menfailkan kes wang royalti yang ditarik balik oleh kerajaan persekutuan selepas setahun Pas memerintah.

Pendedahan tersebut dibuat oleh Mustaffa ketika menyampai pidato semasa ceramah perdana di Rusila, Marang semalam.

Turut berceramah ialah Penasihat PKR Dato' Seri Anwar Ibrahim dan Naib Presiden PKR Mustaffa Kamil Ayub.

Menurut Mustaffa, beliau menasihati Menteri Besar Terengganu itu kerana bimbang jika kes tersebut digugarkan, rakyat Terengganu tidak lagi memperolehi hasil tersebut.

"Walaupun baru-baru ini, Perdana Menteri Dato' Seri Abdullah Badawi mengumumkan bahawa Kerajaan negeri mendapat hak untuk menguruskan wang royalti, tetapi harus diingat hanya hak pengurusan sahaja, bukan hak sebenar," ujarnya di depan lebih 5,000 ribu yang hadir.

Mustaffa Ali turut mendedahkan bahawa mengikut sumber dalaman Pembendaraan Negeri, wang royalti masih tidak diterima oleh Kerajaan negeri sekarang walaupun sudah hampir setahun memerintah. - Malaysia Today

Penasihat PKR mahu Ansari teruskan tugas

Kota Kinabalu, 23 November - Penasihat PKR, Dato' Seri Anwar Ibrahim meminita Pengerusi Perhubungan PKR Sabah, Ansari Abdullah supaya meneruskan tugasnya sehingga tamat tempoh penggal minggu depan.

Menurut Anwar, tempoh penggal jawatankuasa perhubungan negeri akan tamat pada Kongres Nasional parti itu, Ahad ini, di mana perbincangan perlu sama ada untuk menubuhkan satu jawatankuasa baru atau mengekalkan yang ada sekarang.

"Dalam keadan ini, kita mendapati tidak ada keperluan untuk mempertimbangkan peletakan jawatan.

"Ia perkara biasa, di semua negeri, kita sentiasa melatih pelapis kedua untuk mengambil alih peranan penyelarasan negeri," katanya kepada pemberita di sini pagi semalam.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu berada di Sabah untuk menghadiri Konvensyen PKR negeri selama dua hari mulai Jumaat.

Baru-baru ini media melaporkan bahawa Ansari telah meletakkan jawatan dan khabar angin menyatakan beliau meninggalkan parti itu.

Bagaimanapun Ansari menafikan dengan mengatakan bahawa beliau menyerahkan surat peletakan jawatan kepada kepimpinan pusat tetapi belum menerima jawapannya, dan beliau tidak keluar daripada PKR.

[Seruan Keadilan akan cuba mendapat komen dari Ansari berkenaan perkara ini]

Kongres: Sidang media PKR dan sayapnya bermula hari ini

oleh Syukree Hussain

Kuala Lumpur, 23 November - Sidang media berkenaan dengan persiapan dan agenda Kongres Nasional Tahunan PKR akan diadakan bermula hari ini.

Kongres berkenaan akan diadakan pada 28 hingga 30 November di Stadium Malawati di Shah Alam dan jika lebih 10,000 akan hadir.

Bagi sidang media mengenai Kongres Wanita Nasional PKR, Ketua Wanita Zuraida Kamaruddin akan diadakan di Kediaman Rasmi Menteri Besar Selangor di Shah Alam hari ini.

Sidang media Kongres Angkatan Muda Keadilan akan diadakan pada Isnin ini di ibu pejabat parti dekat sini oleh Ketuanya Shamsul Iskandar Mohd Akin.

Manakala, bagi peringkat nasional, Setiausaha Agung partu Saleluddin Hashim akan menemui pihak media pada selasa depan juga bertempat di ibu pejabat.

Kongres AMK dan Wanita akan diadakan pada 28 November dan dirasmikan oleh Timbalan Presiden parti, Dr Syed Husin Ali.

Pada 29 November akan bermula Kongres Nasional PKR, di mana pada sebelah malam Penasihat parti Dato' Seri Anwar Ibrahim akan menyampaikan pidatonya dalam Ceramah Khas sempena kongres tersebut.

Ceramah Anwar: 5 ribu hadir walaupun hujan

[Video - Dato' Seri Anwar di Masjid Rusila][Berita akan dimasukkan kemudian]